Exchange 2010 Kurulum Hatası ve Çözümü – The Exchange Server is in an Inconsistent State

Merhabalar,

Bu akşam daha önce kurmuş olduğum Active Directory yapımdaki Exchange 2010 Serverım olan sanal makinemi sildim ve yeniden aynı Active  Directory yapıma aynı makine ismi ile Exchange Server 2010 kurmaya başladım. Kurulum adımlarını tek tek uygularken aşağıdaki hata mesajı ile karşılaştım.

The Exchange Server is in an inconsistent state. Only disaster recovery mode is available. Please use Setup /m:RecoverServer to recover this Exchange server.

Hemen araştırmaya başladım ve sorunun sebebinin Active Direktory’ de aynı isimde daha önce bir Exchange sunucu olduğundan kaynaklandığını öğrendim.

ÇÖZÜM:

Bu sorunun çözümü için öncelikle Domain Controller makinemiz üzerinde ADSI Edit uygulamasını açıyoruz. Uygulama açılınca sol üst köşeden ADSI Edit yazan bölüme fare ile sağ tıklıyoruz ve “Connect to” seçeneğini seçiyoruz. Küçük bir pencere açılacak, bu pencerede “Select a well known naming context” seçili iken hemen altında bulunan menüden “Congiguration” seceneğini seçiyoruz ve “OK” butonuna tıklayarak bağlantımızı sağlıyoruz. Bağlandığımızda ADSI Edit’ te sol tarafta ihtiyacımız olan bölüm beliriyor. Bu bölümden erişmek istediğimiz Objeye ulaşmak için sırası ile şu adımlara tıklayarak “CN=Configuration, CN=Services, CN=Microsoft Exchange, CN={Kendi organizasyon isminiz}, CN=Administrative Groups, CN= {Exchange 2010 Administrative Group}, CN=Servers, CN={Server ismi}” eski Exchange Server objemizi bulup üzerine sağ tıklayarak Siliyoruz. Yaptığımız değişikliğin Acteve Directory’ de aktif olması için bir süre bekliyoruz ve bir süre sonra Eski Exchange Server objemizin silindiğini göreceksiniz.

Artık tekrar Exchange server kurulumunu yapacağımız makineye geçip Exchange server 2010 kurulumunu başlatabilirsiniz. Exchange serverımızı kurmaya başladığımızda sorunun devam etmediğini göreceksiniz.

Bu sorun çözüldüğü halde bazı kullanıcıların kurulumun ilk aşamasında yaptığımız kontrol işleminde (Readiness Checks) “Client Access Role Prerequisites” kontrolunden geçemediğini “FAILED” aldığımızı göreceklerdir. Bu sorunun çözümü de aşağıdadır;

ÇÖZÜM:

Tekrar Domain Controller (DC) makinemize geçiyoruz ve ADSI Edit MMC Konsolunu açıyoruz. Sağ üst köşedeki ADSI Edit yazan bölüme fare ile sağ tıklıyoruz ve “Connect to …” seçeneğini seçerek bağlantı penceresini açıyoruz. “Select a well-known naming context” seçiliyken hemen altındaki menüden “Configuration” seçeneğini seçiyoruz ve “OK” butonuna tıklayarak bağlanıyoruz. Erişmek istediğimiz Objeye ulaşmak için sırası ile şu adımları tıklayarak “CN=Configuration, CN=Services, CN=Microsoft Exchange, CN={Kendi organizasyon isminiz}, CN=Address Lists Container, CN=Offline Address Lists”  altında bulunan “CN=Default Offline Adress Book” Objesini üzerine fare ile sağ tıklayarak siliyoruz. Böylece bu sorunu da ortadan kaldırmış oluyoruz. Artık Exchange server kurulumunu yapacağımız makineye tekrar döneceğiz ve kurulum için yaptığımız kontrolu (Check işlemini) yeniden yapacağız. Sorunun düzeldiğini göreceğiz.

Makalemi okuduğunuz için teşekkür ederim. Başka bir makalede görüşmek dileği ile…

Add a Comment